Stima de sine
Stima noastră de sine este modul în care ne evaluăm și ne percepem pe noi înșine. Este baza care ne permite să realizăm ceea ce ne dorim fără a suferi judecata altora. Când avem puțină încredere în noi suntem conștienți că nu trăim viața pe care ne-o dorim, dar nu avem puterea să ne schimbăm. A avea o stimă de sine scăzută poate determina o persoană să se simtă deprimată, să-și piardă potențialul sau să tolereze situații și relații abuzive. Stima de sine vă poate afecta viața în nenumărate moduri, de la succesul în carieră la relații, precum și sănătatea mintală . Stima de sine, însă, nu este o caracteristică imuabilă; succesele sau eșecurile, fie ele personale sau profesionale, pot alimenta fluctuațiile sentimentelor de valoare de sine. Experiența fiecărui individ este diferită, dar de-a lungul vieții, stima de sine pare să crească și să scadă în moduri previzibile și sistematice. În psihologie , termenul de stima de sine este folosit pentru a descrie sentimentul general al valorii personale al unei persoane. Cu alte cuvinte, cât de mult vă prețuiți și vă place.

Ce cauzează stima de sine scăzută?
Stima de sine scăzută începe adesea în copilărie. Mediul familial, școala, profesorii, prietenii și mass-media pot influența puternic judecata pe care o avem despre noi înșine. Mesajul care începe totul este: nu sunt suficient ... la care poți adăuga orice adjectiv crezi că vorbește despre tine. Ceea ce cred alții despre tine devine mai important decât ceea ce gândești tu despre tine. Trăiește viața pe baza așteptărilor altor oameni și nu pe baza a ceea ce îți dorești cu adevărat pentru că ești nemerititor sau incapabil. Acest lucru afectează stima de sine pe termen lung. Cu toate acestea, aceste mesaje false care ne umplu gândurile sunt adesea doar în capul nostru, sunt construcția noastră mentală, nu au dovezi obiective. Unele evenimente au un impact mai mare, cum ar fi o boală gravă, o despărțire sau doliu, iar atunci când se întâmplă acest lucru nu trebuie să pierdem timpul și să luăm măsurile de precauție potrivite. Din fericire, genele noastre nu determină nivelul nostru de stima de sine. Nimeni nu se naște mai puternic decât alții, așa cum am menționat anterior, există și alți factori care ne pot afecta iubirea față de noi înșine. Cu siguranță nu poți alege să fii mai înalt, dar cu siguranță poți face multe pentru a îmbunătăți cine ești. Respectă-ți caracteristicile unice și începe să-ți apreciezi calitățile.
Cum ne afectează stima de sine scăzută?
Dacă aveți o stimă de sine scăzută sau încredere în sine, doriți să vă ascundeți departe de situațiile sociale, să evitați să încercați lucruri noi și să vă instalați într-o zonă de confort lipsită de emoții puternice. În căutarea continuă a siguranței, eviți să faci ceea ce ar putea aduce schimbări în viața ta, dar această alegere devine încet o povară. Dacă obișnuiți să amânați și să nu vă asumați riscuri, veți întări din ce în ce mai mult această atitudine până când va deveni parte integrantă a cine credeți că sunteți. Vom ajunge într-un punct în care fiecare decizie va fi rezultatul unui stres fizic și emoțional foarte intens care ne face să presupunem că singura modalitate de a face față este evitarea lucrurilor. Stima de sine scăzută creează acel teren fertil în care se instalează depresia și anxietatea , nu numai asta, ci și obiceiuri care sunt dăunătoare organismului nostru, cum ar fi fumatul sau bea prea mult.
De ce te pot ajuta?
Și eu am experimentat perioade de stima de sine scăzută și am savurat acel sentiment de neputință care vine din aceasta. Datorită dorinței și dorinței mele de a reapare, am pus în practică cele mai bune tehnici și strategii motivaționale. Am fost întotdeauna pasionat de bunăstarea psiho-fizică și am ajutat sute de oameni să-și găsească încrederea în sine de-a lungul anilor. După o fază inițială de cunoaștere vom dezvolta în detaliu cele mai bune tehnici care te pot sprijini în dezvoltarea adevăratului tău potențial, pentru a elimina acea frică care este mereu prezentă în deciziile tale și ne vom concentra pe care sunt adevăratele tale obiective.
Caracteristicile stimei de sine sănătoase
Vreau să savurezi acel sentiment de forță care este deja în tine, dar pe care insisti să-l ascunzi.Imaginează-ți că te simți foarte bine cu tine, încrezător în abilitățile tale, conștient că orice s-ar întâmpla ai puterea să ieși la iveală;
Nu poți s-o faci?
Apoi împrumută stima de sine a unei persoane care are încredere în tine și nu este influențată de judecata altora. Ai incadrat unul? Perfect! Îți cer să închizi ochii, să-ți imaginezi această persoană în fața ta și vorbind cu tine. Analizează-i postura, cum se exprimă, cât de încrezător se uită la tine și intră încet în corpul lui. Cu imaginație poți face orice vrei. Acum simți acel sentiment de bine pe care îl experimentează această persoană. Se pare că nimic nu îl sperie, este mereu dinamic, dacă are o problemă nu se descurajează și se angajează să o rezolve. Îi poți simți sentimentul de încredere și putere? Încearcă să experimentezi această senzație timp de câteva minute și apoi deschide ochii, revino la tine. Acest exercițiu simplu te învață ceva foarte important. Acel sentiment de securitate pe care l-ai simțit de câteva minute este deja prezent în tine, cu siguranță nu a venit de la cealaltă persoană. Gândurile tale le folosești în general în mod greșit. Un obicei sănătos este să ai grijă de lumea ta mentală dar puțini oameni se dedică bunăstării lor, lăsându-se copleșiți de toate problemele pe care viața ni le prezintă zilnic.